wypoczynek-zakopane.pl

Kuchnia podhalanska

Kuchnia podhalanska

Przebywając w górach podczas letniego lub zimowego wypoczynku koniecznie trzeba spróbować specjałów tamtejszej kuchni.Kuchnia podhalanska Najpopularniejszy jest oczywiście oscypek, który wyrabiany w sposób tradycyjny stał się znakiem rozpoznawczym tamtego regionu. Jednak nie samym oscypkiem Podhale stoi i oferuje wiele różnego rodzaju potraw. W górach bardzo popularna jest także kwaśnica. Jest to gęsta zupa przygotowywana z kwaszonej kapusty, gotowana na żeberkach wieprzowych.Kuchnia podhalanska Jest to zatem dosyć tłuste danie. Zresztą kuchnia ta słynie z tego, że oferuje dosyć tłuste i konkretne potrawy. Jednak region ten to także górskie pstrągi, które tylko tam smakują najlepiej. Warto więc w sezonie spróbować tej ryby, przyrządzanej na wiele różnych sposobów. Zatem wybierając się w góry czy to na wakacje, czy o innej porze roku, trzeba mieć świadomość, że można tam smacznie zjeść i spróbować dań, jakich nie znajdziemy w żadnym innym regionie kraju.

Wpis zawdzięczamy logo firmy